Víziváros

Esztergom látványosságainak sorában, a Várhegy után az azzal szomszédos Víziváros következik. Itt található Esztergom több, nemzetközi és országos jelentőségű múzeuma, történelmi építménye. A Pázmány Péter utcát, Katona József utcát, Mindszenty József teret és Berényi Zsigmond utcát magába foglaló városrészben található a magyarországi római katolikus egyház legnagyobb dokumentációs, irat és könyvgyűjteménye, a 2018-ban felújított Bibliotheca, melyben világszinten egyedülálló kódexek és a magyar történelem fontos eseményeihez, uralkodóihoz és egyházi méltóságaihoz kötődő iratok, könyvek találhatók.

 

A Vízivárosban található továbbá több templom, kápolna, így például a Szent Ignác (Kéttornyú) templom, mely előtt a néhány éve teljes egészében felújított úgynevezett Pestis-szobor áll. A Mindszenty József tér fő építménye a Prímási Palota, a mindenkori magyarországi római katolikus egyházvezető rezidenciája. Az épület észak-nyugati szárnyában kapott helyet a Keresztény Múzeum, melyet a 19. században alapítottak, s mely európai jelentőségű képzőművészeti gyűjteményben többek között a késő gótikus magyarországi festészet és szobrászat, a középkori osztrák és német festészet és szobrászat, a középkori itáliai festészet, további ikon- és iparművészeti gyűjtemény látható. A városrész egyik legfontosabb közgyűjteménye a Balassa Múzeum, ahol több, mint ezer éves történelmi hagyaték gyűjteményei, kutatási anyagai láthatók többféle kiállításon.

 

A Víziváros észak-nyugati végében található a török hódoltság idejéből származó dzsámi, mely 2007-től várja az érdeklődőket az oszmán építészet különleges és Magyarországon egyedülálló komplexumával, melyben múzeum, kiállítótér és kávézó található. Ugyancsak a Víziváros fontos, történelmi része a Mattyasovszky-bástya, mely a Kis-Duna sétányon áll, s mely Balassa Bálint, költő-vitéz halálos sebesülésének egykori helyszínén, a török-kori várostrom helyén áll. A városrészben működik Esztergom alternatív kulturális centruma, a kortárs képzőművészeteket és könnyűzenét bemutató Kaleidoszkóp Ház is.

 

A Víziváros (és egyben Esztergom) egyik fő pihenőhelye, az Erzsébet-park is itt található, mely a Prímás Palota szomszédságában, a Nagy-Duna partján várja a kikapcsolódni vágyókat. A Víziváros különleges passzázsa, a Macskalépcső, mely idényben egy meredek lépcsősoron, egy rövid gyalogúton vezeti a turistákat a közel ötven méter magas Várhegy belső részébe, a Bazilika közvetlen közelébe.