Prímás-sziget

Esztergom kivételes, festői adottságai közül az egyik legszebb a Királyváros és Víziváros részekhez tartozó Prímás-sziget. A Nagy-Duna és a Kis-Duna közötti 2,7 kilométer hosszú terület Esztergom hosszanti fekvésével párhuzamos. A szigetre öt különböző híd vezet a városból, ezek közül a déli városrészben található Tabán-híd és a belvárosból közvetlenül a Mária Valéria-hídra és Prímás-szigetre vezető Bottyán-híd a gépjárművekkel is használható, a többi gyaloghíd.

 

A Prímás-sziget hagyományosan a pihenés, a sport, a horgászat területe, számos sportpálya illetve több sportág bázisa található itt, miként az Aquasziget élményfürdő illetve a Porto Bello hotel, valamint a hajókikötő is. A sziget fontos közlekedési és turisztikai eleme a Mária Valéria-híd, mely átvisz a szlovákiai Párkányba. Schengeni, európai határ lévén ekkor nem szükséges útlevél, elégséges a személyi igazolvány.

 

A Prímás-sziget északi csúcsán található az úgynevezett országzászló, melyet Rákóczi Ferenc, Széchenyi István és Kossuth Lajos esztergomi tartózkodása emlékéül állítottak 1935-ben. Legendák és szerelmek kötődnek a sziget Nagy-Duna partján lévő Palkovics-pad emlékműhöz, melyet a névadó Palkovics László alispán építtetett.

A szigeten található a Pézsa Tibor Sportcsarnok, ahol számos fedettpályás rangadót, bajnokságot, mérkőzést tartanak több sportágban, s melynek alagsorában működik az ország egyik jelentős vidéki rock klubja, a Sportalsó. Az épület telekszomszédja a Rugby Club Hotel, ahol az Esztergomi Vitézek sokszoros magyar bajnok rugby csapat pályája és bázisa található. A nagy-dunaparti komfortos helyszín a tavasztól őszig tartó időszakban számos könnyűzenei fesztivál, városi rendezvény és sportesemény helyszíne.