Kesztölc

Tucatnál is több látnivaló várja a turistákat Kesztölc, a Pilis-hegység dél-nyugati lábánál található község. A közel ezer éves településen számos szempont szerint működik az idegenforgalom.

Kesztölcön fontos intézmény a korábbi érára utaló, bányászmúzeum, valamint a gazdag néprajzi résszel bíró helytörténeti múzeum és a művelődési ház, melyben a falu kulturális életének pezsgését követhetjük nyomon. A falu központi helyén található a Hősök emlékműve, mely világháborús emlékmű, valamint a malenkij robot-ra hurcoltak és az 1956-os forradalom hőseinek és áldozatainak emlékműve is egyben.

 

A pilisi túrák résztvevőinek fontos állomása lehet a Kesztölcnél lévő és csodás panorámát nyújtó Kétágú-hegy magaslat, miként a Pálos-romok és a Pálos Növénykert is, melyek a magyar egyháztörténet fontos emlékhelyeinek számítanak. Ebbe a zarándokvonalba sorolhatók a kesztölci Mélyúti Máriák nevű kápolnák és az impozáns Szent Kelemen templom is.

A település nevezetes az itt termelt borokról, erről az ugyancsak híres Pincesor árulkodik autentikus házikóival, bortermelő portáival. A falu identitásának lelkéről a Tájházban mesél a betérő számára az ott található folklór kiállítás.