Veprech-torony, a Víziváros csodálnivaló ékessége

Veprech-torony, a Víziváros csodálnivaló ékessége

A Víz Világnapján, március 22-én Esztergomban az újjáépített torony és a híres reneszánsz vízgép, szakértők és szakemberek által megalkotott működő modelljét adják át ünnepélyesen és válik látogathatóvá a nagyközönség számára.

A Vízivárosi Rózsakert részeként a Veprech-torony látogatási rendje március 23-tól a következő:

A Veprech-torony nyitva tartása (a Dzsámi Múzeuméhoz hasonlóan):

keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között.

A torony megtekintése óránként induló csoporttal lehetséges (maximális létszám: 40 fő).

Belépőjegy felnőtteknek 1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft.

A vízgép-modell megtekintése működés közben az alábbi időpontokban lehetséges:

Keddtől péntekig minden nap 14:00 órakor, szombat-vasárnap 11:00 és 14:00 órakor.

Belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1000 Ft.

További információért kérjük, keressék kollégánkat az info@esztergomidzsami.hu email-címen.


Mit kell és illik tudni az esztergomi Veprech-toronyról?

IV. Béla király 1239-ben a városi jogokkal felruházott Vízivárost az esztergomi érseknek adományozta. Erről a tényről királyi oklevelet állítottak ki, amelynek 1465-ben keletkezett átiratát ma a Prímási Levéltár őrzi. A fent idézett dokumentum a Víziváros területét határozza meg: „ …a Duna azon részétől kezdődve, ahonnan a meleg vizű forrás tör fel, mely a vár alatt van és a Kis-Dunának nevezett folyó partjáig folyik, egészen az érseki toronyig, amelyet Veprech-nek neveznek…”.

Ennek az 1239-ben már ismert Veprech-toronynak a története szorosan összefügg a Víziváros és Esztergom történetével, jelentőségét a torony féltve őrzött kincse, egy forrás vize jelentette. A torony alapját feltételezhetően római kváderkövek adják, a középkorban a víz erejével gabonaőrlő malmot hajtottak, majd a reneszánsz idején a kor legmodernebb ismert technikáját alkalmazva olyan vízemelő szerkezetet építettek, amely vízzel látta el az esztergomi várat. Védelmére falat emeltek, majd bástyát. A szulejmáni seregek győzelmének és Esztergom bevételének kulcsa is az ivóvíz-ellátásért felelős bástya megszerzése volt. Fontossága miatt a későbbi korok írástudói sem tudtak említése nélkül Esztergomról vagy a Vízivárosról írni. A Veprech-torony és a víz a török utáni nagy építkezésekben és még az esztergomi ipar fejlődésében is szerepet játszott.

Az elmúlt 100 évben azonban csak a történetírók emlékeztek a valaha-volt toronyra, amely a város állandó változásai során fokozatosan eltűnt szem elől. Egy véletlennek, majd húsz évig tartó, kitartó feltáró és újjáépítő munkának köszönhetően újra áll a Víziváros északi határtornya.További híreink