Hegyek-völgyek és vizek

Esztergom és térsége sok más kivételes adottsága mellett a hegyek és völgyek régiója, ahol mindezek mellett több tó, folyó és patak is van itt.  Esztergom és térsége a Pilis-hegység és Visegrádi-hegység ölelésében fekszik, s ezért számtalan kirándulásra, gyalog vagy kerékpáros illetve vízitúrára van innen kiindulva lehetőség.

 

Az Esztergomhoz legközelebbi jelentős magaslat a városból jó látható 406 méter magasan lévő Vaskapu-hegy, illetve a legnagyobb látványosságokat tartó 157 méter magas Várhegy.

 

Ezek mellett hagyományos kiránduló célpontoknak számít Esztergom tekintetében a település dél-keleti végén található Duna-Ipoly Nemzeti Park, az északra fekvő Búbánat-völgy, illetve több, kisebb magaslat (így például a 322 méter magas Sas-hegy, a 317 méter magas Kis-Kúria-hegy vagy a 318 méter magas Sípoló-hegy). Esztergom ezeken túl több turisztikai útvonal metszéspontjában áll, illetve több túraútvonal és zarándokút is innen indul. A csillagtúrák logikája szerint Esztergomból a legkényelmesebb számos pilis-hegységbeli túrára való indulás, legyen az akár Dobogókő, Rám-szakadék, a Prédikálószék vagy a Fáry-kút, mint cél. A város közigazgatási területén lévő tavak szintén közkedvelt turisztikai célpontok. Ezek közül legnagyobb a strand-, sport és horgászcélokra egyaránt alkalmas Palatinus-tó, majd ezt követi a Búbánat-völgyben lévő Kerek-tó, és az ettől kissé távolabb lévő Dédai-tó.