Dömös

A település a Dunakanyar észak-nyugati szakaszának egyik legjelentősebb állomása. Az Esztergomtól 16 kilométerre fekvő falu dunai kikötőállomás, és a Visegrádi-hegységbe vezető kirándulásainak népszerű startállomása is. Ez utóbbi rangját kétségkívül azért kapta, mert a Rám-szakadékba, illetve azon keresztül Dobogókőre valamint a hegység további közkedvelt célpontjaihoz innen indulnak utak.

 

Dömösön található legfontosabb nevezetessége, a páratlan kialakítású és egyedi szépségű prépostági épületmaradvány, melynek oszlopokkal díszített alsó részét felújították. Az egykori királyi központot a 12. században építették, ez a török háborúk idején részben elpusztult, illetve a 18. században széthordták. A prépostsági romok mellett egyedi látnivaló a falu központi részén álló, 18. századi római katolikus templom, és az attól nem messze lévő református templom, valamint a 12-15. századból származó, úgynevezett Árpádvár.

 

Dömös jellegzetes dunai település, melynek idegenforgalmában nemcsak a környező magaslatok, de a folyó adta vízitúra lehetőségek is nagy hangsúlyt kapnak.