Belváros

Esztergom központja egyfelől a várostörténetben kiépült településszerkezet, másfelől a legújabb kor közlekedésrendszere szerint alakult. A belvárosban két központi tér található, a főtérnek meghatározott Széchenyi tér és a közlekedési és bevásárlói csomópontnak számító Rákóczi tér. S míg az előbbi leginkább műemléki épületeiről és az egykori Királyváros hagyatéka nyomairól híres, addig a másik forgalmas nyüzsgésről, bankokról, boltok, üzletekről. A két téren és az azok körül lévő utcák, sétányok, passzázsok mindegyikében számos étterem, kávézó, söröző, pizzázó, falatozó, cukrászda, valamint a legkülönfélébb portékát árusító üzletek várják a közönséget. Ezek között a legnagyobb ilyen a Rákóczi téren lévő Bástya áruház, mely mellett óriási parkoló próbálja kiszolgálni a gépjárművezetők igényeit.

 

A Széchenyi tér talán legnagyobb látványossága Vak Bottyán János kuruc generális palotája, melyben ma az önkormányzat és a polgármesteri hivatal található, illetve ugyancsak ezen a téren áll több más patinás épület mellett Hild József hatalmas, Takarékpénztár nevű épülete is. A Kölcsey Ferenc utcában található a Duna Múzeum, az a többszörös díjas intézmény, melynek fő profilja a múzeumpedagógia illetve a családcentrikus ismeretterjesztés.

 

A belváros szervesen összefügg a Kis-Duna sétánnyal, mely párhuzamosan követi a belváros dél felől északra, a Bazilika irányába tartó ívét. A nyüzsgő utcákról, terekről több utcán és passzázson lehet átjutni a nyugalmasabb, csendesebb Kis-Duna sétányra, majd a hidakon át a Prímás-szigetre. Szintén itt, Esztergom központjában van a több, mint 100 éves Szent István Strandfürdő, melyben a helyben fakadó termálforrás szolgálja ki a fedett és a nyitott medencét. A szigeten működik az ország egyik jelentős vidéki rock klubja, a Sportalsó. Az épület telekszomszédja a Rugby Club Hotel, ahol az Esztergomi Vitézek sokszoros magyar bajnok rugby csapat pályája és bázisa található. A nagy-dunaparti komfortos helyszín a tavasztól őszig tartó időszakban számos könnyűzenei fesztivál, városi rendezvény és sportesemény helyszíne.