Esztergomi Bazilika

Az 1856-ban felszentelt Esztergomi Bazilika, száz méteres magasságával a legnagyobb magyarországi egyházi építmény, mely méreteit tekintve Európában is az első öt legnagyobb templom között szerepel. A Várhegyen található főszékesegyház altemplomában a római katolikus egyház vezetőinek sírjai találhatók, köztük Mindszenty József hercegprímás sírhelye is.

 

A Bazilikában található a Bakócz- kápolna, mely az előző, középkori főtemplomból, a Szent Adalbert-székesegyházból teljes egészében fennmaradt. Ugyancsak a Bazilikában található a Szent István vértanú kápolna, mely Szent István király születési helyét hivatott jelezni. A főszékesegyház számos különleges, egyedi építészeti megoldást tartalmaz, ilyen például a templom fő oltárképe, mely Michelangelo Grigoletti (1856-ban) a világ legnagyobb, egyetlen vászonra festett oltárképe, melyen Mária mennybemenetele látható.

 

Az Esztergomi Bazilikában kapott helyet a magyarországi római katolikus egyház legnagyobb kincstára, ahol a 11. századtól napjainkig tartó időszakból származó műkincseket, istentiszteleti célra használt nemesfém tárgyakat, valamint miseruhákat és további ötvös- és textilgyűjteményt tekinthetnek meg az érdeklődők. A Bazilika egyik legkülönlegesebb turisztikai része a közel száz méteres magasságban lévő kupola-kilátó, mely alatt lévő termekben képzőművészeti és egyháztörténeti kiállítások találhatók.